top of page
Search

Hyvinvoinnin motivaatiosta

Yksi motivoituu selkeistä numeroista ja mittaustuloksista. Toinen kaipaa jotakin uutta ja innnostavaa, kun taas kolmas suuntaa katseensa yhteisöön. Aallto Wellness -ohjelmien osallistujat voidaan motivaation perusteella jakaa muutamaan selkeään ryhmään, joilla kullakin on omat tarpeensa.


Aallto Wellness on palvellut tätä kirjoittaessa 32:ta yritysasiakasta ja yli 900 näiden organisaatioiden edustajaa. Olemme koko ajan tehneet työtä sen eteen, että hyvinvoinnista viljellään kestävää kilpailuetua. Se tarkoittaa sitä, että pienetkin parannukset hyvinvoinnissa parantavat ihmisten jaksamista, tuottavuutta ja työtyytyväisyyttä – suurista parannuksista puhumattakaan.


Meillä kaikilla on vain yksi hyvinvointi. Hyvinvointia hoidetaan kotona nukkumalla ja palautumalla, syömällä terveellisesti, harrastamalla liikuntaa, hoitamalla sosiaalisia suhteita sekä käyttämällä aikaa itselle merkityksellisiin asioihin. Sen lisäksi siihen vaikuttaa, minkälaista työtä kukin tekee ja miten sitä työtä tehdään. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan, sillä vanhat tavat palaavat yllättävän sitkeästi, jolleivat uudet rutiinit kanna.


Hyvinvointiohjelmaan osallistuu monenlaisia ihmisiä


Olemme hiukan analysoineet asiakkaitamme ja tunnistaneet, että niistä miltei tuhannesta hyvinvointiohjelman osallistujasta noin 30% hallitsee omaa hyvinvointiaan varsin hyvin. Heitä ei tarvitse erikseen motivoida voimaan paremmin. He etsivät ja hyödyntävät tietoa tehokkaasti ja ovat päivästä toiseen hyvässä valmiudessa sietämään stressiä ja tekemään keskittyneesti tuloksellista työtä. He saavat hyvinvointiohjelmasta lisäbuustausta mutta huolehtisivat hyvinvoinnistaan kyllä varsin hyvin ilmankin.


Yhtäkaikki, hyvinvointiohjelman tehokkuus riippuu sekä siitä, mitä tarjotaan, mutta myös siitä, mitä kulutetaan.

Noin 10% osallistujista on mukana hyvinvointiohjelmassa hiukan vastentahtoisesti. Heitä ei tunnu kovin paljoa kiinnostavan mitkään “hyvinvointijutut” – voi olla, että he ovat kokeneet työyhteisössään painetta osallistua tarjottuun hyvinvointiohjelmaan tai ovat lähteneet jostain muusta ulkoisesta syystä mukaan, vaikka asia ei itselle tunnu relevantilta. Vastentahtoiset saattavat myös tunnistaa, että omassa hyvinvoinnissa on jotain puutteita, mutta he eivät kuitenkaan syystä tai toisesta ole motivoituneita tekemään juuri mitään muutoksia tilanteen parantamiseksi. Voi olla, että vastentahtoiset tarvitsevatkin isomman herätyksen hyvinvointiin panostamiseen esimerkiksi työterveyshuollosta, jotta hyvinvoinnin positiivinen kierre saisi mahdollisuuden.


Meitä kiinnostaa kuitenkin erityisesti näiden ääripäiden väliin jäävä noin 60% kaikista osallistujista. Se on hajanainen joukko erilaisia ihmisiä, joita kiinnostaa hyvinvointi, mutta se ei ole keskeinen sisältö elämässä. Kaikki näistä haluavat voida paremmin, mutta voi olla, että esteenä tiellä on esimerkiksi ajan, energian, tiedon, osaamisen tai motivaation puutteita. Tämä on se joukko, jolle me koemme voivamme tuottaa suurinta hyötyä auttamalla heitä esteiden yli kohti vahvempia hyvinvoinnin rutiineja. Tarvitaan monipuolinen työkalupakki, josta löydetään eri tarpeisiin ja tilanteisiin toimivia työkaluja.


Osalle toimii hyvin sosiaalisuus ja yhteisöllisyys. Se, että hyvinvoinnista puhutaan ja ollaan kiinnostuneita, tekee hyvinvoinnista houkuttelevaa. Kun muut kiinnittävät huomiota nukkumiseen, niin ehkä sitten voisi itsekin kokeilla vaikka painopeittoa ja katsoa miten se omiin uniin vaikuttaa. Voi olla kivaa jakaa omia kokemuksia ja kuulla muiden hyvinvointipoluista. Aallto tarjoaa tälle keskustelulle hyvinvointiportaalinsa ja applikaationsa kautta alustan ja virikkeitä tähän keskusteluun.


Kaikki näistä haluavat voida paremmin, mutta voi olla, että esteenä tiellä on esimerkiksi ajan, energian, tiedon, osaamisen tai motivaation puutteita.

Osaa taas motivoi hyvinvoinnin mittaaminen ja kehittymisen seuraaminen. Se, että aamulla käy vaa’alla tai saa treenituloksensa taulukkoon tai rannekello kertoo hyvin nukutusta yöstä, toimii kannustimena etsiä yhä tehokkaampia tapoja parantaa hyvinvointiaan. He eivät ehkä jaa omia tuloksiaan avoimesti, mutta iloitsevat nousevista tuloksista. Aallto tarjoaa valmennuksen ja kumppaneidemme välineiden kautta tälle joukolle kannustimia etsiä parempaa jaksamista.


Osa puolestaan intoutuu mukaan erilaisten tapahtumien ja uusien virikkeiden kautta. Terveyskylpylä saa miettimään hyvinvointia ja Lapin matka kuntourheilua. Tälle joukolle tärkeää on se, että tulee ideoita ja syötteitä siitä, mihin kaikkeen voisi tarttua. Innostus on aluksi suurta, mutta saattaa hiipua helposti, kun mielenkiinnon suunta vaihtuu. Heille merkitystä on myös perinteisellä paitsijäämisen pelolla. Näille Aallto tarjoaa kausituotteinaan inspiroivia tapahtumapäiviä, ja valmennuksessa voidaan yrittää löytää uusia virikkeitä. Hyvinvointiportaali ja -appi nostavat esiin vaihtuvia hyvinvoinnin teemoja.


Osa taas haluaa selkeyttä ja suoraviivaisuutta. Se, että kerrotaan asiat niin kuin ne ovat, ilman ylimääräistä “hyvinvointihumppaa”. “Syö kuituja, vatsa toimii”, “treenaa matalalla sykkeellä pitkiä aikoja, kunto nousee”, “tee näitä liikkeitä, niin vältät sinua piinaavat olkapääsäryt.” Tämä halki, poikki ja pinoon -jengi hyötyy erityisesti säännöllisestä valmennuksesta ja ajoittaisesta mittauksesta. Tätä tukee myös hyvinvoinportaalimme ja -appimme kautta tarvittaessa onnistuva suora yhteys valmentajiin.


Yhtäkaikki, hyvinvointiohjelman tehokkuus riippuu sekä siitä, mitä tarjotaan, mutta myös siitä, mitä kulutetaan. Sen vuoksi jokaiselle täytyy löytää oma tapansa kehittää hyvinvointiaan ja luoda siihen positiivinen kierre sekä asenne. Aallton tuotevalikoimasta löytyy eväitä moneen eri lähtöön.


 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin mietitään mikä Aallton tuotevalikoimasta hyödyttäisi juuri teidän organisaatiota kaikkein eniten.


Recent Posts

See All
bottom of page